İzleyiciler

23 Kasım 2014 Pazar

Bir başkadır benim memleketim..

Dünyanın neresinde olursan ol, ne kadar mutlu olursan ol – fark etmez. Dünyanın bir yeri var var ki, işte orası senin için dünya içinde bir dünya, cennet, güzellik, sıcaklık dolu. En mutlu gününü nerde yaşarsan yaşa – SON nefesini işte o mekanda, doğduğun, büyüdüğün memleketinde vermek istersin.


Anlayacağınız şuanda okuduğunuz yazımı doğduğum, büyüdüğüm, havasını ciğerlerime çekib, suyunu içtiğim, ekmeğini yediğim güzellikler dolu yurduma – memleketime yazmışım. Aslında uzun bir süredir beynimi meşğul etmişdi bu konuda yazmam. Sadece sıradan bir yazı olmasını istemediğim için çok düşündüm.
Lenkeranın tarihini, kültürünü, kısacası desem tam olarak tanıtımını bu küçücük yazıya sığdırmam imkansız. Ama merak ettiğiniz bu kent hakkında başara bileceğim kadar sizi bilgilendireceğim.
Lenkeran – Azerbaycanın güneydoğu bölgesinde, Talış dağları ve Hazar denizi arasında yemyeşil bir kent.
2  şehir, 6 kasaba, 84 köyden oluşmaktadır. Lenkeranın 2008 senesine olan hesapla nüfusu 205.244 kişidir.
Lenkeranın ismi anılırken mutlaka “Han Lenkeran” diye anılır.
Başkent Baküyle mesafesi 238 km-dir.Hava yoluyla 30 dakikaya,  otobüsle 5 , arabayla 3,5 saate Lenkerana kolayca gele bilirsiniz.
Lenkeranda başkent Baküye giden tren yolu, Moskova, Sankt-Peterburq ve Rusyanın bir çok şehirlerine hava yolu vardır. En kısa zamanda da Türk Hava Yolları ve Azal konuşmalarının basına yapdığı açıklamalara dayanırsak İstanbul Atatürk Havaalanından Lenkeran Hava alanına uçak yolu açılması bekleniyor.
Tüm yıl boyu yeşillikler içersinde olan bu kenti en büyük karakterize EDEN simvol Lenkeran çayıdır. Tadına doyum olmayan Lenkeran çayı Azerbaycanın her yerinde oldugu gibi, dünyanın bir çok ülkelerinde bile meşhurdur.
Bu bölgenin çok zengin hayvan ve bitkisel alemi vardır. Talış dağlarında yetişen bazı ender ağaçlar (demirağacı, Lenkeran akasyası) tüm dünyada bile ün kazanmışdır desek asla yanılmayız.




Allah Lenkerana tüm güzellikleri vermişdir. Bunu birtek ben değil, biz değil, buraya  turistik gezi için gelen misafirler bile söyler.
Lenkeran sıcak su çeşmeleri ile zengindir. Dağların koynunda yerleşen İstisu (yeraltından kaynayarak çıkan karbonlu ve kükürtlü su) romatizma hastalığının en büyük tedavisi sayılır. Ayrıca Lenkeran havaalanına çok yakın bir arazide yerleşen, halk arasında “Kükürtlü su” denen küçük gölden de kaynayarak su çıkar. Ve bu göle kibrit çakarsanız su alevlener. Bu gölün suyu deri kaşıntılarının tedavisi için eşsiz bir ilaçtır.
Lenkeran topraklarında 2 koru mevcuttur: Hirkan ve Kızılağaç koruları
Kızılağaç korusu 1929 senesinde, Hirkan korusu 1936 senesinde yaratılmışdır.
Bu korularda korunan hayvan türlerinden :kara leylek, tire, ayı, yaban domuzu, karaca, hallı meral, vahşi kedi, sincap, porsuk, yenot, kurt, çakal, kamış kedisi, su samuru, leopar, vaşak, turaç, mermer cüre, Talış sülünü, Hirkan arıkuşu,kıvırcıklelek pelikan, toğlugötüren, Talış uzunbıyığı, bitki ve ağaç türlerinden :Hirkan inciri, Hirkan şümşadı, Hirkan armutu, demirağaç, gürgen ağaçı, Hirkan bigeveri ve başkalarını göstere biliriz.
Lenkeranda tüm asırlara ait olan tarihi anıtlar vardır. Yukarı Nüvedi köyünde eski Ebirler kulesi, Şıxakeran köyünde Şeyh Zahit türbesi, Bellebur köyünde Bellebur kalesi, Lenkeran şehrinde Küçük Kale Camii, Han evi, Lenkeran kalesi gibi tarihi anıtlar günümüze kadar korunub saklanmışdır.
Ayrıca burda  1932 senesinden yayınlanan “Lenkeran” gazetesi ve 1992  senesinden farklı isimlerle , şuanda  “Cenub” Televizyonu ismiyle yayınlanan tv kanalı vardır. 

Bu kentte turist misafirleri karşılamak için OTELLERve misafirhaneler vardır.
Bugün dünyanın bir çok ülkelerinden Azerbaycanımızın adını yücelerde tutan lenkeranlıların o yerlerde bulunmasının ilk kaynağının okullar olduğu şüphesizdir. Okullardan söz edersek Lenkeranda şehrin kendisinde 10  okul vardır. Bundan başka burada 1 türk liseyi, 2 kollec, 1 Üniversite vardır.
1992 senesinin mayıs ayında faaliyete başlayan Lenkeran Özel Türk Lisesinde bu gün 7 Türkiye vatandaşı olan ögretmenler çalışıyor.
Universitemizde ülke vatandaşlarımız gibi, yurtdışından, Türkiyenin kendisinden bile ögrencilerimiz vardır.
Bunu da söylemeden geçmiyelim ki, Türkiyeyle ilişkilerimiz bir tek universitedeki ögrencilerimiz ve türk lisesindeki hocalarımızla SON bulmuyor.
2012 senesinde kardeş Türkiyenin Lenkeranda konsulosluğunun açılması da büyük bir gururverici olay oldu.
Lenkeran aynı zamanda İskenderunla kardeş şehirdir.

Bu yazımda memleketime olan sevgimi tam olarak anlata bileceğimi sanmıyorum. Lenkerana olan sevgimi anlatmam için değil yazı, destan bile yazsam bitmez. Ve Lenkeranı tam olarak tanımanız için bu yazı yeterli değil.  Tam olarak bu yurdu tanımak istiyorsanız “Orda tanıdığımız kimsemiz yok” demeyin. Buyurun, gidin. Bu kentin misafirperver ve sıcakkanlı insanları burada yakını olmayanların bile yakını olacak, evinde misafir edecek kadar büyük yürekli.


Dip not : Yazım Edirnenin "Hür" gazetesi için yazılmışdır.

Hiç yorum yok :