İzleyiciler

29 Ekim 2015 Perşembe

MESNEVI TERAPİ - NEVZAT TARHAN

2009 yılında 54 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmada güvenilirlikle ilgili yedi değer tespit edilmiş, 54 bin çalışanın bir liderde aradığı ilk özellik dürüstlük olarak tespit edilmişdir. 
İkinci özellik insan odaklı olmak,  üçüncüsü iletişime açık olmak, dördüncüsü vizyon sahibi olmak, beşinci özellik işinde ihtimamlı davranmak, altıncı özellik motive edicilik ve yedinci özellik de cesaret olarak sıralanmıştır.


Psikolojik savaş kurallarından biridir : Bir insan kendi ordusunu tanıyor, ama düşmanı tanımıyorsa -bu kişinin savaşı kaybetme ihtimali yüksektir. Düşmanı tanımadığından gücünü yanlış tarafa yönlendirib yenile bilir.  Eğer düşmanını güçlü ve zayıf yönleriyle iyi biliyor,ama bu sefer de kendini tanımıyorsa yine mağlup ola bilir. Savaşta başarılı olmak için insanın hem düşmanını, hem de kendini iyi tanıması gerekir.

Çincede "kriz" kelimesi iki karakterden oluşur: "tehlike" ve "fırsat" karakterlerinden. Yani, krizin olduğu yerde tehlike de vardır, fırsat da. Kriz anında risk değerlendirmesi yapılmasınınönemi büyüktür.

Uçurtmaların uçmasını sağlayan rüzgardır diye bilinir, ama asıl etken uçurtmanın rüzgara dayanma gücüdür. Hayat da böyledir. İnsanın karşısına çıkan zorluklara dayanabilme gücü onu biryerlere getirir.

Dua edebilmek kısmettir, kapı çalmaktlr. Görünürde cevapsız kalmak reddedilmek değildir. Cevapsız kalmak, "dur, düşün, yeniden başla" şeklinde değerlendirilebilir. Her şeye gücü yeten, her şeyi bilen bir güç gerektiğinde cevapsız bırakmayı da bir metot olarak  kullanabilir. Duaya karşılık gelmemesi bir bakıma "Sana ne zaman yardım edileceğine ben karar veririm"mesajını içerir.

"Mesnevi Terapi" (Nevzet Tarhan)

Hiç yorum yok :